Desi artele razboinice erau practicate cu preponderenta de catre barbati, nu putine sunt, in istoria civilizatiilor, cazurile de eroine care au luptat pe campurile de batalie cot la cot cu sexul puternic.
Despre legendarele amazoane din mitologia greaca, cercetari recente confirma miturile privind existenta femeilor razboinic in anumite comunitati. Sau poate va mai amintiti de „fecioara din Orleans” – Ioana D’Arc, figura emblematica a istoriei Frantei, cu un impact atat de puternic asupra conationalilor ei incat Biserica Romano-Catolica, dupa aproape 500 de ani, a canonizat-o. Nu in ultimul rand ne aducem aminte si de „Eroina de la Jiu” Ecaterina Teodoroiu, care desi regimul comunist i-a construit o imagine usor romantata, ramane in istoria noastra ca un participant activ la Primul Razboi Mondial.
Evident, si in cultura chineza exista un amestec intre legenda si faptele reale atunci cand vine vorba despre eroine cum ar fi Fu Hao, general si strateg militar, consoarta a imparatului Wu Ding din dinastia Shang (1766 – 1122 I.H), Hua Mulan, o luptatoare faimoasa din istoria populara a perioadei Dinastiilor de Nord si Sud (420 – 589), sau nu mai putin celebra luptatoare – calugar Ng Mui, considerata intemeietoarea stilului Wing Chun.
Desi in mileniul trei conflictele armate s-au rarit substantial, iar nivelul de agresivitate a scazut raportat la epocile trecute, fascinatia omenirii fata de artele patronate de zeul Marte a ramas aceeasi.
Ca si in celelalte arte martiale, si in wushu luptele s-au transferat de pe campurile de batalie in competitiile sportive, iar metodele de antrenare a indiviziilor pentru a face fata unor conflicte s-au transformat in metode de mentinere a sanatatii mentale si fizice, pastrand totusi si aplicabilitatea martiala a tehnicilor.
Ca si eroinele mentionate mai sus, sunt numeroase cazurile de doamne onorabile, contemporane cu noi, care pot fi considerate cu usurinta maestre ale stilurilor practicate:
– Wu Yinghua (1907 – 1996), maestru al stilului Wu de taijiquan, fiica lui Wu Jianquan, intemeietorului unuia dintre cele doua stiluri Wu;
– Sun Jianyun (1913 – 2003), mastru de tajiquan, xin yi quan si baguazhang, fiica intemeietorul stilul Sun de taijiquan, celebrul Sun Lutang;
– Wang Ju Rong (1928 – 2006), profesor faimos de wushu in cadrul Institutului de Educatie Fizica din Shanghai, prima femeie care a obtinut gradul de arbitru la competitiile de wushu, fiica a nu mai putin celebrului maestru Wang Zi Ping; Maestrul Zhu Rong Fu, mentorul si persoana care m-a influentat cel mai mult in practicarea wushu-ului, a fost elevul doamnei Wang Ju Rong;
– Bow-sim Mark (n. 1942), maestru de taijiquan si bagua zhang cu expertiza mare si pe xing yi quan si shaolin quan, mama celebrului actor de filme de actiune Donnie Yen;
– Ge Chunyan (n. 1959), maestru de taijiquan (stilul Chen invatandu-l de la Feng Zhiqiang) si bagua zhang (stilul Cheng invatandu-l de la Sun Zhijun), membra in anii 80 a cunoscutei echipe de wushu din Beijing, colega de generatie cu faimosul Li Lien Jie (Jet Li);
– Hao Zhihua, maestru de changquan, taijiquan (stilul Yang si Chen), cu expertiza mare si pe baguazhang, diverse arme, de asemenea membra a echipei de wushu din Beijing, colega de generatie cu Li Lien Jie (Jet Li) si Ge Chunyan.
Doamnele mentionate mai sus au contribuit enorm la popularizarea artelor martiale si a culturii chineze, atat prin generatiile de elevi pe care i-au avut, cat si prin numeroasele proiecte la care au participat: filme artistice, documentare, demonstratii de arte martiale, concursuri sportive, interviuri in publicatii de specialitate, etc. Dincolo de aspectul comercial al popularizarii wushu-ului in lume, nu trebuie uitat de beneficiile aduse sanatatii sutelor de practicanti care au invatat sub indrumarea lor.
In Memoriam,
Antigona Colceag (1967 – 2015)