– varianta pe scurt –
- Antrenor Emerit arte martiale din 2015
- Antrenor al lotului national de Wushu din 2010
- Absolvent al Cursului Internațional de Antrenori de Wushu din Shanghai, China în anul 2008
- Studii Aprofundate in Educație fizică și Sport, specializarea Psihomotricitate (1999)
- Absolvent al Academiei Naționale de Educație Fizica și Sport, specializarea Judo (1998)
– varianta pe lung –
Sportiv
Am descoperit artele marțiale chinezesti (wushu / kung fu) cand aveam cam 13 ani, sub indrumarea profesorului de educatie fizica din scoala generala, dl. Liviu Nanu, si de atunci nu m-am mai oprit din a le practica. Pasiunea pentru sport m-a facut sa ma intrept spre o facultate, si apoi o cariera, din acelasi domeniu. Am urmat Academia Nationala de Educatie Fizica si Sport (pe atunci UNEFS), apoi Studii Aprofundate in Psihomotricitate.
Am inceput practica wushu – ului cu ceea ce se cheama stiluri externe (Chaquan, Shaolin, Changquan) si am participat, intai ca sportiv, apoi ca antrenor, la campionate nationale si internationale unde am obtinut diverse medalii.
Un pas foarte important in evolutia mea a fost intalnirea, aproximativ in aceeasi perioada (anul 1995), cu doua personalitati ale wushu-ului din Romania, maestrul chinez Zhu Rong Fu, cu care am continuat antrenamentele si caruia ii datorez in mare parte aptitudinile mele in stilurile externe, si Cezar Culda, unul dintre principalii promotori ai stilurilor interne in Romania, sub indrumarea caruia am inceput sa practic taijiquan si qigong.
La 23 de ani, prin 1998, in urma unei accidentari la genunchi, am fost nevoit sa intrerup timp de 1 an antrenamentele de stil extern, perioada in care m-am concentrat exclusiv pe exersarea taijiquan-ului si a qigong-ului. Exersarile m-au ajutat sa ma recuperez mult mai repede si sa pot relua antrenamentele normale de extern. Chiar si dupa refacerea completa am continuat sa practic stilurile interne in paralel cu cele externe si sa caut sa ma perfectionez. Am fost la un stagiu de specialitate in China (Cursul Internațional de Antrenori de Wushu din Shanghai, China), am invatat de la practicanti de diverse nationalitati si background-uri, si invat in continuare zi de zi, inclusiv de la cei pe care-i antrenez.
Din 2018, am inceput sa studiez cu maestrul Liang Dehua, care mi-a rasturnat multe dintre ideile pe care le aveam despre ce inseamna Taijiquan.
Profesor si antrenor
Trecerea de la sportiv la antrenor s-a petrecut oarecum de la sine si pe neobservate. Intai am inceput sa tin antrenamente la sala maestrului Zhu Rong Fu, apoi sa pregatesc lotul national de Wushu – Taolu atat pe stiluri externe, cat si interne, iar de ceva timp tin antrenamente si seminarii cu cei interesati.
Realizarile pe care le-am obtinut ca antrenor m-au facut sa vreau sa merg mai departe pe aceasta cale. Si cand spun realizari nu ma refer neaparat la medalii – desi nu pot sa neg ca exista o mare satisfactie in a vedea ca un sportiv pe care l-ai antrenat ( Sonia Grindeanu ) ajunge campion european si mondial – ci la progresele mici dar constante pe care le vad de la antrenament la antrenament si la beneficiile, mai mari sau mai mici, pe care practica le aduce fiecaruia dintre ei.
De ce Wushu Kinetics?
Kinetics pentru ca la baza vietii sta miscarea, iar Wushu pentru ca toate principiile, tehnicile si metodele pe care le predau sunt preluate din artele martiale chinezesti (wushu).