Consideratii generale
Ca orice forma de miscare, si artele martiale chinezesti, practicate cu grija si pricepere, pot creste capacitatile fizice si psihice/cognitive ale copiilor.
Varsta optima de incepere a unui curs de arte martiale pentru copii este de 6 – 7 ani, desi incepand cu varsta de 4 – 5 ani copilul poate fi indrumat spre practicarea unei arte martiale prin invatarea unor posturi si exercitii simple de dezvoltare a coordonarii motrice.
Deoarece artele martiale chinezesti acopera o gama vasta de exercitii/tehnici cu grade diferite de dificultate, orice copil, indiferent de constitutia lui fizica, le poate practica, wushu-ul neavand contraindicatii. Sub indrumarea atenta a unui antrenor/profesor orice copil isi poate imbunatati, prin practica regulata, calitatile motrice si dezvolta o serie de abilitati cognitive si socio-emotionale.
Durata lectiei de antrenament poate varia de la 45 min. pana la 1 ora la copii de 4 – 6 ani, ajungand la 1 ora si 30 min. la copii de 7 – 10 ani. Incepand cu varsta de 11 ani durata antrenamentului poate creste pana la 2 ore.
Important: Durata si intensitatea lectiei de antrenament va varia intotdeauna in functie de dezvoltarea psiho-fizica a copiilor, si nu in functie de „obiectivele competitionale” propuse.Â
Structura lectiei de antrenament
Lectia de antrenament cuprinde trei parti importante:
1. Partea de inceput sau „incalzirea”. In cadrul ei copii vor face miscari simple care vor pregati organismul pentru partea principala a lectiei, cea de invatare. Exercitii frecvent utilizate: alergarea sub diverse forme, incalzirea articulatiilor corpului (gat, umeri, coate, palme, bazin, genunchi, glezne) prin miscari de indoire, rasucire si rotire a diverselor segmente al corpului, incalzirea muschilor prin „intinderea”, respectiv flexia si extensia diverselor segmente ale corpului.
Incalzirea trebuie sa fie de aproximativ de 10-20% din timpul total al lectiei de antrenament.
Important: Incalzirea nu trebuie sa oboseasca practicantul.
2. Partea principala a lectiei. In cadrul ei copii vor invata tehnici specifice artelor martiale chinezesti, respectandu-se principiul gradatiei – de la simplu la complex (vezi art.”Despre practica„) si de la o executie lenta la o executie rapida. Este important sa se invete structura corecta a miscarilor respectandu-se biomecanica corpului, orice greseala de executie urmand a fi corectata imediat. De aceea este necesar, la inceput, executarea lenta a diverselor exercitii/tehnici, punandu-se accentul pe corectitudinea miscarii. O data ce tehnica a fost insusita corect, putem trece la cresterea gradata a vitezei de executie precum, si la combinarea ei cu alte tehnici deja invatate.
Metodica invatarii corecte este urmatoarea:
tehnici executate din pozitii statice | → | tehnici executate din deplasare | → | tehnici executate din saritura |
↘ | ↓ | ↙ | ||
combinatii de tehnici |
Important:
- Nu incercati sa invatatati copiii tehnici complexe inainte de a-i fi invatat tehnicile mai simple.
- Nu fortati copiii sa execute tehnicile in viteza inainte de a fi capabili sa le execute corect.
Nerespectarea cele doua puncte de mai sus va duce la greseli de executie a tehnicilor precum si la cresterea riscurilor de accidentare.
Daca la prescolari invatarea exercitiilor/tehnicilor se va face prin joc si imitatie, deja incepand cu varsta de 7-8 ani este indicat sa li se explice cu un limbaj adecvat varstei lor ce reprezinta tehnicile respective, precum si modalitatea de executie corecta a lor. Acest lucru va duce la o constientizare mai mare a miscarilor executate si va avea ca rezultat direct o imbunatatire apreciabila a coordonarii segmentare si a „senzitivitatii” intregului corp.
Incepand cu varsta de 12-13 ani este indicat sa se introduca si lucrul cu partener, aceasta ducand atat la o mai buna coordonare segmentara, cat si la o mai buna apreciere a potentialului propriului corp prin capacitatea de dozare a vitezei/fortei de executie a tehnicilor. De asemenea, lucrul cu partener va avea un impact mare asupra dezvoltarii socio-emotionale a copiilor prin cresterea atentiei, curajului, autocontrolului, cooperarii si nu in ultimul rand al empatiei fata de ceilalti.
3. Partea de final sau „incheierea”. Rolul ei este de a readuce functiile somatice ale organismului copiilor la starea lor initiala, de relaxare si confort. Aceasta se realizeaza prin exercitii simple executate cu intensitate scazuta: alergare usoara, mers, rasuciri usoare ale trunchiului cu bratele mentinute relaxate pe langa corp, balansari usoare ale bratelor inainte – inapoi, etc. Incepand cu varsta de 12 -13 ani este util a se folosi tehnici simple de respiratie pentru relaxarea organismului.
Durata partii de final a lectiei de antrenament poate fi de 5 – 7% din timpul total al lectiei de antrenament.
Important: Exercitiile de dezvoltare a fortei, vitezei, rezistentei, precum si cele de intindere musculara (stretching) nu se executa in partea de final a lectiei de antrenament.
Aveți nelămuriri? Puneți o întrebare mai jos:
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.