Un subiect tot mai des intalnit si discutat. Si pentru ca am avut si am in continuare elevi care s-au confruntat cu acte de bullying si m-au intrebat ce pot sa faca, am incercat sa ma folosesc de experienta personala si profesionala pentru a-i ajuta.
Cuprins
Ce este bullying-ul
Nu orice act de agresiune, fie fizica sau verbala, este bullying. Se considera a fi vorba de bullying atunci cand:
- comportamentul agresiv se repeta
- exista un dezechilibru de putere – cei care agreseaza au mai multa putere (forta fizica, popularitate, statut social, apartanenta la un anumit grup), in timp ce persoanele agresate sunt percepute ca fiind vulnerabile si incapabile de a se apara singure
- actul este cu intentie, nu este unul accidental sau ca urmare a unei izbucniri emotionale (de ex furie)
Forme de bullying
Bullying fizic – implica lovituri, piedici, imbranciri, dar si aruncari de obiecte.
Bullying verbal – amenintari, jigniri, tachinari, porecle, umilinte
Bullying emotional – excludere sociala, imprastierea de zvonuri sau informatii personale
Bullying cibernetic (cyberbulling) – orice forma de bullying care are loc in mediul online: comentarii umilitoare pe retele sociale, raspandirea de informatii sau imagini personale
Un lucru important legat de bullying este ca, desi este tentant sa fie aplicate etichete de “agresor” sau “victima” copiilor, de fapt toti cei implicati in bullying au de suferit: cei care initiaza actele de agresiune, cei care sunt tinta bullying-ului, cei care sustin si incurajeaza sau cei care doar asista pasiv.
Activitati de prevenire si stopare a bullying-ului
Este nevoie de o cooperare la toate nivelurile pentru a preveni si stopa acest fenomen.
La nivel de comunitate:
- Campanii de constientizare si informare privind bullying-ul, invitarea unor membri ai comunitatii (de ex sportivi, medici, pompieri, antrenori) sa vorbeasca despre prevenirea violentei
La nivel de scoala:
- Cresterea gradului de constientizare a fenomenului de bullying in randul elevilor si personalului, dar si al parintilor, astfel incat acestia sa stie cum sa detecteze si actioneze in astfel de cazuri
- Supravegherea locurilor in care au loc astfel de acte
- Pregatirea cadrelor didactice pentru a sti cum sa detecteze, monitorizeze si sa intervina in astfel de cazuri
- Adoptarea si aplicarea de regulamente clare impotriva bullying-ului
- Stabilirea unui sistem confidential de raportare a cazurilor de bullying
- Oferirea de activitati care sa creasca respectul de sine al elevilor si sa incurajeze increderea reciproca
La nivel individual
Pentru ca bullying-ul se poate intampla atat in cadrul scolii, dar si in afara e, este nevoie ca adultii responsabili cu educatia copiilor – fie ei parinti, profesori, antrenori – sa-i indrume pe copii sa deprinda o serie de abilitati psihoemotionale, sociale si fizice care sa-i ajute sa previna sau sa gestioneze situatiile dificile. Si pentru ca sunt antrenor de arte martiale si am avut si elevi care au venit la cursurile de arte martiale din cauza bullying-ului la care au fost supusi, am incercat sa ma axez pe cateva abilitati cheie:
Dezvoltarea increderii de sine
Cel mai adesea, copiii care devin tinta comportamentelor de bullying sunt cei perceputi ca fiind vulnerabili, si exista deja studii care au aratat ca o incredere de sine mai ridicata in randul adolescentilor este corelata cu un numar mai mic de incidente de bullying. 1 Conform aceluiasi studiu, increderea de sine mai ridicata a fost asociata cu grupul de adolescenti cu experienta mai mare in artele martiale (peste 3 ani de practica). Iar din experienta mea, un adolescent timid si timorat care era frecvent tinta bullying-ului fizic in scoala, dupa un an de arte martiale, mi-a povestit cu suprindere ca au aparut la scoala niste baieti care au inceput sa-l tachineze si sa-l provoace. Numai ca de data asta n-a mai stat cu capul in jos si garbovit, asteptand sa fie lovit sau imbrancit. Si-a indreptat postura si s-a uitat calm la ei, fara sa zica nimic. Baietii au facut instant un pas inapoi, au stat putin in cumpana, cantarind situatia, dupa care au facut stanga imprejur si au plecat.
Asertivitatea si punerea de limite
O abilitate care decurge din prima, pentru ca un adolescent fara incredere de sine nu va reusi nici sa fie asertiv, nici sa puna limite. Este posibil ca, in unele cazuri, cei care initiaza bullying-ul verbal sa nu-si da seama ca fac ceva rau, mai ales daca nu vad nicio reactie din partea tintei. Un adolescent îmi povestea ca a început să-și evite grupul de prieteni pentru ca se simtea din ce în ce mai deranjat de glumele pe care le făceau pe seama lui. In loc sa-si evite prietenii, o solutie ar fi fost întâi sa discute cu ei și sa le explice ca unele glume sunt deranjante și ca nici lor nu le-ar conveni dacă cineva ar zice aceleași lucruri despre ei.

Practicarea unui sport sau a unei activitati fizice
Nu este obligatoriu sa fie un sport de contact (lupte, box, diverse arte martiale) daca nu este atras de zona asta, orice sport pe care copilul il face cu placere este bun. Beneficiile sunt atat de multe si variate incat nu cred ca exista cineva care sa nu fie convins ca sportul este bun nu doar pentru sanatatea corpului, ci si a mintii. Cateva dintre aceste beneficii:
- Fizic: postura corporala corecta, mobilitate articulara crescuta, o buna elasticitate musculara si chiar o crestere a masei musculare. Cu alte cuvinte, cineva care practica un sport este, se simte si arata fit.
- Psiho-emotional: practica regulata a unui sport te invata sa treci peste dificultati, peste frustrari, sa-ti depasesti limitele si sa capeti astfel incredere in sine. Iti imbunatateste capacitatea de relationare si integrarea sociala. Iti dezvolta o serie de capacitati neuro-cognitive care te pot ajuta in a lua deciziile corecte in rezolarea unei situatii conflictuale.
- Dezvolta reflexe neuro-motorii utile: sa prinzi, sa te feresti, sa blochezi
Insusirea unor tehnici de baza de autoaparare
Auto-apararea presupune o varietate de tehnici de eschiva, de iesiri din diverse prize efectuate de catre adversar, de blocare sau deviere a unor lovituri si de contra-atac cu ajutorul carora putem face fata cu succes unei agresiuni fizice. Dar atrag atentia ca rezultatele vor fi pe masura eforturilor. Nu te poti astepta sa faci un curs de autoaparare de 2-5-10 ore si gata, esti pregatit sa infrunti orice agresor. Daca vrem sa cream niste deprinderi noi, cheia o reprezinta exersarea periodica a noilor deprinderi.
Eficienta programelor scolare anti bullying
Conform mai multor meta-analize a studiilor privind eficienta programelor scolare anti bullying, rezultatele au fost reducerea numarului de cazuri de bullying, desi procentele variaza destul de mult de la tara la tara sau de la program la program. In medie, este vorba de o reducere medie de 15-20% a cazurilor de bullying, unele tari inregistrand valori mai mari, de pana la 40%, cum este cazul Greciei. 2 3 4

Pot fi artele martiale o solutie anti bullying?
Daca programele anti-bullying se axeaza in general pe stoparea actelor de bullying prin diverse metode (cresterea constientizarii si a empatiei, monitorizare si supraveghere, regulamente mai stricte etc), au aparut cercetatori care si-au propus sa focuseze pe cealalta parte a ecuatiei: copiii tinta ai actelor de bullying si cum sa faca fata mai bine in astfel de cazuri. Studiile care au incercat sa raspunda la aceasta intrebare au aratat ca artele martiale dezvolta rezilienta (capacitatea de a-si reveni dupa un eveniment stresant) si increderea in propriile capacitati 5, reduc comportamentele de bullying crescand respectul de sine si autocontrolul, abilitatile de comunicare si reducand ostilitatea 6, in special cand includ o componenta de educatie morala si norme de buna conduita sociala.
Bazandu-ma si pe experienta personala, da, artele martiale pot fi o solutie de prevenire a bullying-ului. Dar, si exista un DAR important, conteaza foarte mult CUM si CU CINE practica artele martiale. Este important ca focusul antrenamentelor sa nu fie pe dezvoltarea agresivitatii, a castigarii unei confruntari cu orice pret, pe dominarea adversarului, ci pe dezvoltarea unor abilitati psiho-emotionale care sa-l faca pe practicant mai putin vulnerabil – mai rezilient, cu mai multa incredere in sine si capacitatile lui. Si un al doilea DAR, la fel de important, este nevoie de timp si de practica constanta pentru a produce schimbari.
SURSE:
- UNICEF – Scoala fara bullying
- Antibullying: prevenire și intervenție. Program adresat profesioniștilor
- Strategii pentru o clasă fără bullying. Manual pentru profesori și personalul școlar
- The Effects of Long-Term Participation in a Martial Arts Program on Self-Esteem and Bullying Victimization
- Effectiveness of anti-bullying school programs: A meta-analysis
- Examining the Effectiveness of School-Bullying Intervention Programs Globally: a Meta-analysis
- A meta-analysis of the effect of school-based anti-bullying programs
- Developing Wellbeing Through a Randomised Controlled Trial of a Martial Arts Based Intervention: An Alternative to the Anti-Bullying Approach
- Research progress of restraining campus bullying by martial arts training
Aveți nelămuriri? Puneți o întrebare mai jos:
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.